Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

KALO TAXIDI HUGH

Hugh Hefner:"Έφυγε πλήρης... γυναικών"!


Hugh Hefner: Το Twitter έδωσε... ρέστα με τον θάνατο του:


Ο μεγαλοεκδοτής του ανδρικού περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ,  
που κατά δήλωση του έχει πάει «με περισσότερες από χίλιες γυναίκες, 
χωρίς όμως να απατήσω τις συζύγους μου» πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

«Η σύνταξη είναι το πρώτο βήμα προς τον τάφο», 
έλεγε χαρακτηριστικά και συνέχιζε τη δουλειά μέχρι το τέλος.

Από το πρώτο τεύχος του Playboy με τη Μέριλιν Μονρόε το 1953 
μέχρι την επικερδή επιχείρηση των πολλών εκατομμυρίων σήμερα, 
το περιοδικό είχε τη σφραγίδα του στο πέρασμα των ετών και για κάποιους 
ήταν ο μεγαλύτερος σεξουαλικός απελευθερωτής Αμερικής και Δύσης, 
βοηθώντας την κοινωνία να απαλλαγεί από τον πουριτανισμό. 



Για άλλους βέβαια ήταν κόκκινο πανί, καθώς η επανάσταση των σεξουαλικών ηθών κατέληξε να εμπορευματοποιήσει το γυναικείο σώμα.
Ο Χιου Χέφνερ γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1926 στο Σικάγο μέσα σε αυστηρών αρχών οικογένεια δασκάλων. Οι γονείς του ήταν θρησκευόμενοι και ο Χιου πήγε στο δημόσιο σχολείο της περιοχής του.
AP_860625066
Στο σχολείο έκανε το πρώτο βήμα στις εκδόσεις ιδρύοντας σχολική εφημερίδα και λειτουργώντας ως ο πρώτος συντάκτης της. Σειρά έχει κατόπιν η θητεία στο στράτευμα, με τον Χιου να υπηρετεί για δύο χρόνια στον Αμερικανικό Στρατό κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να αποστρατεύεται τελικά το 1946.
Με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο Χιου θα βρεθεί για δύο χρόνια στην περίφημη ακαδημία τέχνης Chicago Art Institute, πριν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, απ' όπου και θα πάρει το πτυχίο του στην ψυχολογία το 1950. Έναν χρόνο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο, Mildred Williams.

Η ιδέα του Playboy

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Χέφνερ δούλευε στο παράρτημα του Σικάγο του περιοδικού-κολοσσού της εποχής Esquire. Το Esquire είχε ξεκινήσει ως «πιπεράτο» ανδρικό περιοδικό, είχε ωστόσο μεταμορφωθεί στην πορεία σε πιο σοφιστικέ έντυπο, φιλοξενώντας πια στις σελίδες του από ανδρική μόδα μέχρι και λογοτεχνικά κείμενα του Χέμινγουεϊ και του Φιτζέραλντ.
Ο Χέφνερ δούλεψε στο Esquire ως συντάκτης διαφημίσεων μέχρι το 1953, όταν και παραιτήθηκε αφού του αρνήθηκαν αύξηση 5 δολαρίων τον μήνα.
AP_690905013
Κατάφερε και συγκέντρωσε χρηματοδότηση 8.000 δολαρίων από 45 επενδυτές -στους οποίους περιλαμβανόταν και η μητέρα του με 1.000 δολάρια- για να φτιάξει ένα νέο περιοδικό. Ο ίδιος ήθελε το «Stag Party», η ύπαρξη ωστόσο του περιοδικού «Stag» τον ανάγκασε να αλλάξει σχέδια καθώς η μήνυση καραδοκούσε. Φίλος του λοιπόν του προτείνει το «Playboy», από το όνομα μιας παλιάς φίρμας αυτοκινήτων του Σικάγο.
Τα πρώτα γραφεία του νέου περιοδικού ήταν στην κουζίνα του σπιτιού του στο Σικάγο. Το πρώτο τεύχος του Playboy κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1953, χωρίς ημερομηνία ωστόσο στο εξώφυλλό του καθώς ο νεαρός εκδότης δεν ήξερε αν θα προχωρούσε καν στο δεύτερο τεύχος. Για να βοηθήσει τις πωλήσεις, ο Χέφνερ είχε αγοράσει τα δικαιώματα μιας έγχρωμης γυμνής φωτογραφίας του sex symbol της εποχής, της μοναδικής Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε απαθανατιστεί πριν γίνει σταρ του σινεμά.
hhhdffnner200
Με εξώφυλλο λοιπόν που διαφήμιζε τη γυμνή Μέριλιν, το πρώτο τεύχος του Playboy προκάλεσε.
Το θρυλικό πλέον λογότυπο του περιοδικού εμφανίζεται στο δεύτερο τεύχος του, τον Ιανουάριο του 1954, με το κουνελάκι με το παπιγιόν να μετατρέπεται σε διαχρονικό σήμα κατατεθέν της βιομηχανίας του Playboy.
Το περιοδικό του Χέφνερ ήθελε για κοινό τον κοσμοπολίτη και διανοούμενο άντρα, με το σεξ να συνδέεται πλέον όχι με την πορνεία αλλά με το κορίτσι της διπλανής πόρτας.
Μέχρι το 1956, η κυκλοφορία του Playboy είχε ξεπεράσει την αντίστοιχη του αντίπαλου Esquire και στους μήνες του 1959 άγγιξε τα 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Ο ίδιος ενεπλάκη σε αναρίθμητα εξωσυζυγικά ειδύλλια, τα οποία η σύζυγός του ανέχθηκε ωστόσο το ζευγάρι χώρισε το 1959 έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.
Στη δεκαετία του 1960, ο Χιου Χέφνερ μπήκε στα σαλόνια και έκανε παρέα με διάσημους συνοδευόμενος πάντα από στρατιά νέων και ωραίων κοριτσιών.
Η ανέλπιστη επιτυχία του Playboy δεν ήρθε βέβαια χωρίς προβλήματα. Το 1963, ο Χιου Χέφνερ συλλαμβάνεται και περνά από δίκη για πώληση άσεμνου πορνογραφικού υλικού. Αιτία ήταν το τεύχος με τις γυμνές φωτογραφίες της σεξοβόμβας του Χόλιγουντ Τζέιν Μάνσφιλντ.
AP_080924064001
Οι ένορκοι δεν μπόρεσαν ωστόσο να καταλήξουν σε ετυμηγορία και η υπόθεση απορρίφθηκε κάποια στιγμή.
Μέχρι το 1970, η Playboy Enterprises ήταν πια επιχειρηματικός κολοσσός: η κυκλοφορία του περιοδικού είχε εκτοξευτεί στα 7 εκατομμύρια αντίτυπα μηνιαίως, αποφέροντας κέρδη 12 εκατ. δολαρίων το 1972.
Ο Χέφνερ άρχισε να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο μεγάλων επαύλεών του σε Σικάγο και Λος Άντζελες, να κάνει βόλτες με το «Big Bunny», το αεροπλάνο του με τα σαλόνια, την ντίσκο, τον κινηματογράφο, το μπαρ στην πισίνα και τις ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες για 16 φίλους του.
AP_01103102231
Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ωστόσο η Playboy Enterprises γνώρισε οικονομικές περιπέτειες, με την ύφεση να χτυπά τις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό να αυξάνει καθοριστικά στον χώρο των ανδρικών εντύπων, κυρίως από την κυκλοφορία του Penthouse. Ο Χέφνερ, σε μια δυνατή επιχειρηματική κίνηση, διαχωρίζει τις δραστηριότητες της Playboy Enterprises από τα μη επικερδή Playboy κλαμπ και ξενοδοχεία, διατηρώντας πάντα για το περιοδικό τα νέα πρότυπα των ακόμα πιο αποκαλυπτικών φωτογραφίσεων αλλά και της μεγαλύτερης έμφασης στο καλό γραπτό περιεχόμενο.
Το 2013 ο Χέφνερ και η Ρlaymate Crystal Harris παντρεύτηκαν την Πρωτοχρονιά του 2013, με τον θείο Χεφ να υποδέχεται τον νέο του γάμο με την 26χρονη Harris με ανακοίνωση στο Twitter: «Καλή Χρονιά από τον κύριο και την κυρία Χιου Χέφνερ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου